Kruidengeneeskunde en Bachremedies

Kruidengeneeskunde is een oude geneesmethode die gebruik maakt van de geneeskrachtige werking van planten. Zowel de inhoudsstoffen als de energie van de plant kunnen een ziekte- en geneesproces ondersteunen. Een ander woord voor kruidengeneeskunde is fytotherapie.

behandeling1a.jpg

Kruidengeneeskunde

Kruidengeneeskunde is een oude geneesmethode die gebruik maakt van de geneeskrachtige werking van planten. Zowel de inhoudsstoffen als de energie van de plant kunnen een ziekte- en geneesproces ondersteunen. Een ander woord voor kruidengeneeskunde is fytotherapie. Er worden verschillende delen van de plant gebruikt: zowel bloem, als wortels, bladeren, steel, bast en zaden. Deze plantendelen bevatten stoffen die kunnen helpen bij genezing, reiniging, ontspanning, ondersteuning, opbouw, activering en herstel. De inhoudsstoffen worden niet geïsoleerd en alle stoffen uit de plant bevatten in zitten die de plant bevat, houden ze elkaar in balans.

Kruidengeneeskunde kan bij veel aandoeningen ingezet worden. Bij een juist gebruik zijn er bijna geen bijwerkingen te verwachten omdat de gehele plant gebruikt wordt, in tegenstelling tot het gebruik van geïsoleerde synthetische stoffen uit de farmacie. Door de natuurlijke harmonische en controlerende wisselwerking tussen de stoffen in de plant onderling en met het menselijke lichaam kan het kruid efficiënt en mild werken.

De werking van kruiden is veelzijdig:
•    ze werken zowel op lichamelijk als op psychisch vlak
•    ze reinigen het lichaam door stimulatie van uitscheidingsorganen
•    ze kunnen de weerstand van het lichaam verhogen door hun rijkdom aan vitaminen en mineralen
•    ze kunnen de harmonie tussen geest, ziel en lichaam verbeteren door hun helende werking
•    ze kunnen een veranderingsproces op gang brengen: genezing van binnenuit

De toepassingsvormen waarmee ik het meest werk zijn tincturen en theeën. Door goede dosering en gebruik treden vrijwel nooit bijwerkingen op. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, gaat echter niet op. Ook kruidengeneeskunde kan nadelige effecten hebben in werking, bijwerking, contra-indicaties, interacties met andere geneesmiddelen etc., en dient deskundig gebruikt te worden.

behandeling1a

Bachremedies

Dr. Edward Bach, (1886 – 1936) een gerenommeerd Engelse arts, wijdde zijn leven aan onderzoek naar de fundamentele oorzaken van ziekten. Hij ontdekte dat de cliënten die hij behandelde, zich minder door hun ziektes maar meer door hun persoonlijkheid en de manier van het omgaan met hun ziekte onderscheidden. Zijn 38 Bachremedies worden bereid uit niet-giftige planten en kruiden die ieder voor zich passen bij een specifieke persoonlijkheid, gemoedsgesteldheid of karaktereigenschap.

Bloesemremedies bestaan niet uit fysieke delen van de bloem, plant of boom zoals bij de kruidengeneeskunde. Ze bevatten de levensenergie van de plant en stimuleren innerlijke kracht en inzicht. De Bloesemtherapie gaat er vanuit, dat gezondheid een uitdrukking is van de harmonie in de mens: de balans van lichaam, ziel en geest en de balans met zijn omgeving. Ziekte ontstaat als deze balans verstoord is.

Het is een fijnstoffelijke geneeswijze, die rechtstreeks werkt op het energieveld van de mens en doorwerkt op het fysieke lichaam. De remedies worden vooral gebruikt bij allerlei gemoedstoestanden zoals depressie, lusteloosheid, verdriet, eenzaamheid, jaloezie, spanningen en bij traumaverwerking. .

Bachbloesemremedies kunnen als onderdeel van een therapie worden gebruikt, maar ook als therapie op zich. Bach-bloesem-remedies zijn geschikt voor iedereen, ook voor baby’s en kinderen.