Artikelen

Nooit zomaar ziek

homeafb3

Soms lijkt een ziekte onverwacht toe te slaan, maar in werkelijkheid is dat zelden het geval. Als je ziekte beschouwt als een proces dat ergens begint met vage signalen en subtiele symptomen, die je verder negeert of onderdrukt, dan eindigt dat proces in het slechtste geval met ernstige ziekte en dood. De symptomen kun je zien als boodschappers van de verstoring van de balans van het lichaam. Wanneer je je richt op de eerste, subtiele symptomen, dan kunnen de ingrepen ook subtiel zijn. Een klacht of symptoom hoeft niet meteen bestreden te worden, je kunt ook onderliggende zaken opsporen en daar de behandeling op richten. Subtiel maar krachtig.

Veel ziekten worden veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in het lichaam door bijvoorbeeld verkeerde voeding, te weinig beweging, milieufactoren, uitlaatgassen of sigarettenrook of psychische spanningen.

Ziekte is een poging van het lichaam deze verstorende factoren uit te schakelen en weer gezond te worden. Bij een acute ziekte probeert het lichaam door bijvoorbeeld koorts of diarree de ziekmakende factor te verwijderen.

Wanneer het lichaam de balans niet meer kan herstellen, krijgen afvalstoffen en toxinen de overhand. Dan ontstaat een chronische ziekte die uiteindelijk kan leiden tot blijvende beschadigingen aan weefsels en organen. Ook dan zal het lichaam blijven proberen zich aan te passen om minder last te hebben van de opgelopen schade. Steeds zoekt het lichaam naar een nieuwe balans.