Jarenlang zijn we gewaarschuwd om niet in de zon te gaan, en als je wel in de zon ging: goed smeren met een hoge beschermingsfactor! Inmiddels zijn we daar op terug gekomen, omdat je een tekort aan vitamine D kunt krijgen. Is dat erg? Jazeker, en hieronder lees je waarom.
Vitamine D speelt een rol in veel belangrijke processen in je lichaam. Deze vitamine helpt bij de versterking van je immuunsysteem, zorgt voor een goede calciumopname en helpt bij de preventie van onder meer kanker, diabetes, hart- en vaatziektes, astma en depressie. Een belangrijke vitamine dus, waar veel Nederlanders echter een tekort aan hebben. Hoe komt dat en wat is er aan te doen?
Tekort
Vitamine D is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in je huid vitamine D gevormd. Wanneer je te weinig buiten komt en daardoor te weinig zonlicht op je huid krijgt, kun je een tekort opbouwen. Dat geldt zeker voor mensen met een donkergetinte huid en voor mensen boven de vijftig. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je lichaam zonlicht kan omzetten in vitamine D3. Met voeding kun je een tekort niet oplossen, je krijgt maar een klein deel je binnen via je voedsel, vooral met vette vis.
Regelmatig verkouden en griep
Slappe spieren of spierkrampen
Gewrichtspijn
Tandvleesaandoeningen
Chronische vermoeidheid
Lusteloosheid
Botbreuken
Slapeloosheid
Overgewicht
Ziektes
Wanneer je weinig buiten komt en denkt dat je een vitamine D tekort hebt, kun je dat laten testen bij je huisarts. Een chronisch vitamine D tekort kan leiden tot allerlei klachten. Denk bijvoorbeeld aan osteoporose, diabetes, astma en hart- en vaatziekten. Ook stemmingswisselingen, depressie en kanker worden in verband gebracht met Vitamine D tekort.
Wat kun je doen?
Zoals inmiddels wel duidelijk is: naar buiten. In de zomer kun je lekker in de zon, zonder zonnebrandcrème. Vermijdt de felle zon tussen elf en drie uur en bouw het rustig op. Probeer ook in de koeler seizoenen zoveel mogelijk met je blote huid in de zon te gaan. Daarnaast kun je extra vitamine D slikken. Hoewel de zon de beste bron is, zijn supplementen een uitstekende aanvulling.
De apotheker dr. Gert E. Schuitemaker adviseert, in navolging van een groep internationale experts, een dagdosis van 50 mcg ofwel 2000 IE vitamine D. Kies voor een goed merk en gebruik deze dosis in ieder geval in de jaargetijden met weinig zon. In de zomer kun je wat minder vitamine D nemen, omdat de zon je dan een handje helpt.
Meer lezen: www.ortho.nl/boeken/nieuw-licht-op-vitamine-d
Commentaren