Het gluten gevaar?

Je leest de laatste tijd veel over gluten. Sommige mensen vinden al die aandacht onzin, anderen onderbouwen waarom je niet alleen allergisch voor gluten kunt zijn, maar ook een lichtere vorm van glutenintolerantie kunt hebben. Een intolerantie is moeilijk met medisch onderzoek vast te stellen, maar kan leiden tot een scala aan klachten.

 

Klachten

Darmklachten komen het meeste voor bij glutenintolerantie. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van buikpijn, een opgeblazen gevoel of obstipatie afgewisseld met diarree. Ook kun je last krijgen van huiduitslag, depressieve klachten, schildklierproblemen, gewrichtsklachten of spierpijn. Tenslotte kunnen klachten een relatie hebben met je zenuwstelsel, zoals ADHD, autisme en Parkinson.

 

Wat zijn gluten?

Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten gevormd uit gliadine en glutenine. Vooral gluten in tarwe roept een heftige reactie op, maar ook rogge, spelt, gerst en kamut bevatten gluten. Haver bevat het eiwit avenine, dat is veel minder agressief dan gliadine.

Wat gebeurt er als iemand een glutenallergie of –intolerantie heeft? De gliadine veroorzaakt reactie van ons immuunsysteem tegen gluten, waardoor de darmen en het darmslijmvlies beschadigen. Hierdoor ontstaan ontstekingen en beschadigingen van de darmwand.

 

Tekort aan voedingsstoffen

Wanneer je darmen beschadigd raken, kunnen voedingstoffen niet goed worden opgenomen. Daardoor kun je een tekort aan voedingsstoffen krijgen. Door de ontstekingen kunnen er ook kleine gaatjes in de darmwand ontstaan. Daardoor kunnen afvalstoffen in je bloed terecht komen en overal in je lichaam ontstekingen veroorzaken. Deze zogeheten lekkende darm (leaky gut) kan een scala aan ziektes en onduidelijke klachten veroorzaken.

 

Testen?

Je kunt laten testen of je een glutenallergie hebt. Het testen van een overgevoeligheid is echter heel lastig. Het makkelijkste kun je de granen met gluten een tijdje uit je voeding schrappen. Na een week of twee zou je een verbetering moeten merken en na een langere periode kunnen ook vage klachten verdwijnen.

Hoe het komt dat je er al zo snel iets van merkt? De cellen in je lichaam vernieuwen zich voortdurend en de cellen in je darmen vernieuwen zich in ongeveer vijf dagen. Ook een lekkende darm kan in vijf dagen worden gedicht. Afhankelijk van de ernst van je klachten kun je voor herstel uitgaan van een paar maanden tot een heel jaar.

 

Waar zitten gluten in?

Gluten zitten in de vijf granen die hierboven al genoemd staan: tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Daarnaast wordt vooral tarwe in heel veel voedingsmiddelen gebruikt. Niet alleen in brood, pasta en koekjes, maar ook in soep, ketchup, sojasaus, snoep, bier. Lees de etiketten en kijk of een van bovengenoemde granen erin zit. Vooral tarwe, een zeer goedkope grondstof die veel wordt gebruikt, zul je veel tegenkomen. 

 

Moeilijk te verteren

Gluten is voor iedereen een moeilijk te verteren eiwit. We beschikken niet over de juiste enzymen om gluten af te breken tot moleculen die wel verteerbaar zijn. Hierdoor blijven de lange eiwitketens in de darm hangen, verstoren de darmflora en beschadigen de darmwand. Gluten is een soort lijm die allerlei soorten deeg elastisch maakt en zorgt ervoor dat producten rijzen in de oven. Vanwege deze eigenschap is met name tarwe genetisch gemodificeerd om de hoeveelheid gluten te vergroten. Waarschijnlijk is dat de oorzaak dat die lastig te verteren gluten bij steeds meer mensen problemen veroorzaken.

 

Wat eet je dan wel?

Er zijn veel granen en zaden die je wel kunt eten. Alle soorten rijst (basmati, zilvervlies, rode en wilde of zwarte rijst), gierst, boekweit, amarant en quinoa. Lekker in salades en bij stoof- en wokschotels. Van het meel kun je pannenkoekjes bakken. Brood is lastig, al circuleren en op internet steeds meer recepten van goed en lekker glutenvrij brood – voor als je echt niet zonder kunt. Bij de natuurwinkel zijn ook allerlei crackers te koop, als je toch iets zoekt voor onder je beleg :) Kastanjecrackers zijn bijvoorbeeld een echte aanrader, zowel met hartig als met zoet beleg. Sowieso zijn er steeds meer kookboeken met heerlijke recepten, kijk voor inspiratie ook in de paleo-hoek.

 

Bronnen

De darm denkt mee van Klaus Dietrich Runow

Broodbuik van William Davis

Het glutengevaar van David Perlmutter

Commentaren

Scobubs
Scobubs #1
2018-01-29 20:15
Cephalexin Asthma Renacidin Propecia Is Pennicillin A Form Of Amoxicillin online pharmacy Nebenwirkungen Viagra Frau Devis Levitra Ciprofloxacine Child
Lescole
Lescole #2
2018-04-09 08:13
Kamagra Super Le Cialis 10mg comprare cialis generico in farmacia Ebay Levitra
Lescole
Lescole #3
2018-04-15 03:30
Buy Kamagra Oral Jelly Nz Official Canadian Pharmacy cialis for sale Levonorgestrel Viagra Per Sballo
omoxucubeljo
omoxucubeljo #4
2019-06-20 23:12
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxil zmu.ajpn.eekewe rvers.nl.psx.rl http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

Comments are now closed for this entry

Recent Blog Commentaren