Waterkers: groente van de maand

Het tijdschrift The optimist bood recent een lezing aan over waterkers met als aankondiging: Waterkers zou wel eens de best verkrijgbare superfood kunnen zijn. Het is de meest voedzame van alle bekende groenten en vruchten Het heeft de hoogste voedingswaarde van alle fruit en groenten, meer vitamine C dan sinaasappelen, meer calcium dan melk, meer ijzer dan spinazie en meer dan twee maal zoveel voedingswaarde als boerenkool. Het heeft volgens de spreker en auteur Steve Rothwell een kankerwerende werking.[i]

Waterkers groeit het liefste op een zonnige plek aan rivieroevers. Het groeit in heel Europa in het wild. Het zeer gezonde plantje staat in een recent overzicht van de meest gezonde groenten op de eerste plaats. In de natuurwinkel koop je de biologische versie. Waterkers bevat veel vitamines, met als uitschieter vitamine K. Daarnaast ook de vitamines A, C, E, B2 en B6.

Waterkers helpt de lever met ontgiften en vocht uit het lichaam te verwijderen. Waterkers gaat de vorming van kankercellen tegen en remt de groei van tumoren.[ii]

Verder bevordert waterkers hongergevoel en kan de plant gastritis genezen. Gevolgen van stress, zoals nervositeit, slapeloosheid, hoofdpijn en migraine, kunnen verminderen door het eten van waterkers. Ook angst, concentratieproblemen en neerslachtigheid kunnen erdoor verminderen.

Tenslotte nog wat huismiddeltjes: de huid insmeren met waterkers weert insecten; tegen keelpijn gorgelen met lauwe waterkersthee; bij verkoudheid een stoombadje met waterkers. Waterkers kun je drogen en van de gedroogde plant kun je thee maken.[iii]

Voor de meeste gezondheidsvoordelen kun je de plant het beste rauw gebruiken. Het plantje heeft een lekkere, beetje peperachtige smaak.

 

Salades met waterkers voor vier personen

 

Waterkers & peer

 

  • ½  limoen

  • 1 tl fijne mosterd

  • 3 el olijfolie

  • zout

  • versgemalen peper

  • 2 bosjes waterkers – verwijder dikke steeltjes

  • 3 peren (doyenne du comice)

  • 75 g Parmezaanse kaas

 

Pers het sap uit de limoen.

Meng met mosterd, olijfolie, zout en peper

Snijd de peren in partjes

Verdeel de waterkers over vier borden en steek de peer ertussen. Sprenkel de dressing over de salade en schaaf de kaas erover.

 

Waterkers met geitenkaas en honing

 

  • 100 ml Vloeibare Honing

  • 4 el Milde Olijfolie

  • 1 el Witte Wijnazijn

  • 250 gr Waterkers

  • 1 Granny smit + 1 Jonagold in dunne reepjes

  • 1 Frans geitenkaasje

 

Meng voor de dressing de honing met olie en azijn.
Meng de waterkers met de appelreepjes en verdeel over vier borden.
Leg de plakjes geitenkaas erop en besprenkel met de honingdressing.

 

Waterkers & vijgen

 

  • 50 g geschaafde amandelen

  • 100 ml olijfolie + 4 el olijfolie

  • 3 sjalotjes, in dunne ringetjes

  • sap van 1 citroen

  • 4 rijpe vijgen, in kwarten

  • 200 g waterkers, grote steeltjes verwijderd

  • 50 g blauwe kaas (stilton)

  • Eventueel: geroosterde reepjes of blokjes brood

Rooster de amandelen in een koekenpan in 1 minuut goudgeel. Zet apart.
Doe olie in de koekenpan, draai het vuur hoog en voeg de sjalotjes toe. Laat in 1 minuut krokant worden en karamelliseren. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Meng honing, citroensap en olijfolie en voeg zout en peper toe.

Schud tot alles goed gemengd is. 
Verdeel de waterkers over vier borden en schik de vijgen er tussen. Verdeel daar de amandelen en sjalotjes over en verkruimel de kaas erboven.

Druppel de dressing erover en geef er eventueel geroosterd brood bij.

 

Pastasalade & waterkers voor twee personen

 

  • 150 gram pasta

  • 30 gram hazelnoten

  • 2 bosuitjes in ringetjes

  • 100 gram gorgonzola in stukjes

  • 1 el witte-wijnazijn

  • 3 el olijfolie

  • Peper & zout

  • 150 gr waterkers

Meng olie, azijn, peper en zout in een ruime schaal.

Breng in pan water aan de kook en kook de paste volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.

Hak de hazelnoten grof en rooster in een droge koekenpan goudbruin. Zet apart.

Giet de pasta af, roer de gorgonzola en door en laat al roerend laten smelten.

Voeg toe aan de schaam met de dressing en laat afkoelen.

Verwijder de grove takjes van de waterkers en meng de waterkers losjes door pastasalade.

Verdeel de pastasalade over twee borden en strooi de hazelnoten erover.

 

Waterkerssoep voor vier personen

 

  • 2 bosjes waterkers

  • 2 aardappelen

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • olijfolie

  • 125 ml groentebouillon

  • Zout & versgemalen peper

  • crème fraîche of yoghurt

Pluk de blaadjes waterkers van de takjes en bewaar ze gescheiden.

Schil en snijd de aardappels in stukjes. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Verhit olie in een pan en fruit ui en knoflook. Voeg de aardappels en de steeltjes van de waterkers toe. Blus af met de bouillon en laat koken tot de aardappels gaar zijn.

Voeg de helft van de waterkersblaadjes toe en pureer de soep.

Breng op smaak met zout en peper

Verdeel de soep over vier borden en garneer met de resterende waterkers en de crème fraîche.



[iii] De 45 meest geneeskrachtige groenten, Thomas Dijkman

 

Commentaren

Tammy
Tammy #1
2018-02-13 21:05
I have checked your website and i have found
some duplicate content, that's why you don't rank high
in google, but there is a tool that can help you to create 100% unique articles,
search for; Boorfe's tips unlimited content

my weblog TiffaniSmall: https://Molly21.jimdo.com
uvuxozaephi
uvuxozaephi #2
2019-03-08 19:05
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online Buy Amoxicillin Online http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
ilodoxoca
ilodoxoca #3
2019-03-08 19:40
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online Buy Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
ecalajasequre
ecalajasequre #4
2019-03-08 22:11
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

Comments are now closed for this entry

Recent Blog Commentaren