Eeke Wervers' Blog

Vol bewondering kijk ik naar de natuur, en vol verwondering naar de natuurgeneeskunde en naar de medische praktijk. In mijn blog doe ik verslag van wat mij opvalt, wat me verbaast en wat me raakt. Hoe was het ook al weer met de emoties? Blij,boos of bedroefd? Precies, daar gaat mijn blog ook over. Veel leesplezier en ik kijk uit naar je reactie!

Veel mensen die vegetarisch of vegan eten, en vrouwen in de overgang, eten soja als eiwitbron en voor de fyto-oestrogenen. Soja zou daarnaast verschillende gezondheidsbevorderende effecten hebben. Daarom vind je ook bij de gewone supermarkt steeds vaker sojamelk, sojameel, sojayoghurt en -vla, sojaburgers en tofu. Deze producten zijn gemaakt van rauwe sojabonen, die een aantal stoffen bevatten die helemaal niet zo goed voor je blijken te zijn.

 

Ongewenste effecten

Vrouwen in de overgang gebruiken soja voor de fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige oestrogenen die de werking van oestrogenen in het lichaam nabootsen. Het gaat hierbij specifiek om isoflavonen, die opvliegers en nachtelijk zweten remmen en beschermen tegen botontkalking. De fyto-oestrogenen hebben een regulerende werking, zowel bij een te laag als een te hoog oestrogeenniveau. Daarnaast zorgen ze voor balans in je hormoonhuishouding. Zinvol wanneer de eigen oestrogeenproductie afneemt door de overgang.  Maar bij mannen hebben die fyto-oestrogenen een negatief effect op de vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus van een vrouw kan er door in de war raken. Ook bij baby’s, kinderen en pubers kunnen die oestrogenen ongewenste effecten veroorzaken.

Sojabonen bevatten, net als alle peulvruchten, fytinezuur. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, koper en zink uit de darmen. Door het eten van sojaproducten neemt de behoefte aan B12 (ijzer) toe. Doordat soja de opname van calcium bemoeilijkt, verhoogt de behoefte aan vitamine D.

Daarnaast bevat soja saponines die de producten de wat bittere smaak geven. Die saponines maken de darmwand meer doorlaatbaar (lekkende darm). Daardoor worden stoffen opgenomen, die normaal niet opgenomen zouden worden, wat kan zorgen voor allergische reacties en mogelijk auto-immuunziektes.

Tenslotte is een belangrijk nadeel van soja dat het een goitrogene stof is die nadelig kan zijn voor de schildklier. Soja voert jodium af, terwijl die nodig is voor een gezonde schildklier. Om toch aan de behoefte van het lichaam aan jodium te voldoen, neemt de schildklier toe in grootte. Hierdoor kan hypothyreoïdie ontstaan, een te traag werkende schildklier.

 

Natuurlijk eten

Natuurlijk eten betekent eten waar zo min mogelijk aan is geknutseld. Je kunt je voorstellen dat er heel wat moet gebeuren voor er van een groene sojaboon een zoete witte yoghurt is gemaakt. Daar komt een heel proces met vaak chemische middelen aan te pas. Veel soja is genetisch gemodificeerd, nog een reden om terughoudend te zijn met soja. Bovendien zitten de belangrijkste fyto-oestrogenen, de isoflavonen, ook in andere peulvruchten én in uien, appels, druiven (en rode wijn), citrusvruchten en olijfolie.

 

Helemaal geen soja?

Toch wel, want in tegenstelling tot producten van rauwe soja, is gefermenteerde soja juist heel gezond. Tijdens het fermentatieproces wordt het schadelijke fytinezuur geneutraliseerd. Gefermenteerde biologische sojaproducten helpen de darmflora van de dikke darm gezond te houden en de oestrogenen uit soja zijn alleen werkzaam in gefermenteerde vorm.

Bovendien bieden fyto-oestrogenen bescherming tegen xeno-oestrogenen: kunstmatige oestrogenen uit voedsel (rood vlees, zuivel, blikgroente), bestrijdingsmiddelen, cosmetica en wasmiddelen. Die xeno-oestrogenen hebben een zeer negatieve werking op het lichaam.

Kleine hoeveelheden gefermenteerde soja zoals miso, tamari, tempeh, natto en sojasaus zullen dan ook zeker bijdragen aan je gezondheid!


Eén op de drie vrouwen krijgt in de (post)menopauze te maken met osteoporose of botontkalking. Osteoporose betekent letterlijk het poreus worden van de botten. Daardoor worden botten kwetsbaar en kunnen ze gemakkelijk breken. De botdichtheid vermindert doordat botten hun mineralen verliezen, vooral calcium, magnesium en fosfor. Dat is in principe een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Ongeveer rond je 35ste begint de botmassa langzaam af te nemen. Tijdens de overgang verlies je ongeveer 3 tot 4% bot per jaar en na de overgang nog circa 1% per jaar. De botontkalking wordt versneld door het dalende progesteron- en oestrogeenpeil vanaf je 40ste levensjaar. Je werkt meestal weinig van botontkalking, hoogstens dat je ieder jaar een beetje ‘krimpt’. Je kunt zelf veel doen om osteoporose te voorkomen, te herstellen of te vertragen.

 

Levend weefsel

Botten lijken zo hard, maar ze bestaan uit ze bestaan uit levend weefsel dat je in goede conditie moet houden. Botweefsel wordt net als alle andere weefsels in je lichaam gedurende je hele leven opgebouwd en afgebroken. Zo wordt de bovenlaag van je huid binnen twee weken vervangen en je lever is in 300 tot 500 dagen vernieuwd. Bij het harde botweefsel gaat dat trager, het duurt tien jaar voor je hele skelet vervangen is. Daarbij maakt een vrouw tot een jaar of dertig heel gemakkelijk nieuwe botcellen aan, daarna gaat het trager. Tijdens de menopauze neemt de productie van nieuwe botcellen behoorlijk af. Dat kun je onder meer merken aan plotselinge haaruitval, kramp in je kuiten of afbrekende nagels. Wanneer er meer afbraak is van botcellen dan opbouw, worden je botten zwak.

 

Wat kun je zelf doen?

Met voeding en beweging kun je zelf de botontkalking beperkten en soms zelfs enigszins herstellen.

Goede voeding bevat voldoende eiwitten, vitamines en mineralen en goede vetten. Belangrijk zijn de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K, en calcium, magnesium en kalium. Calciumrijk voedsel is veel beter dan calciumsupplementen. Eet bijvoorbeeld biologische yoghurt en kefir of biologische rauwe melk, gekookte broccoli, boerenkool, koolraap en groene bladgroenten. Daarnaast granen en bonen en ook

gedroogd fruit zoals rozijnen, vijgen, dadels en pruimen bevatten calcium. Aanvullende kruiden zijn : brandnetel, heermoes, paardenbloem, muur, rode klaver, frambozenblad en haver.

En dan beweging, zo belangrijk voor je botten. Eigenlijk zou je voor je dertigste moeten zorgen voor sterke botten, als je eenmaal in de overgang bent, ben je rijkelijk laat om er nog echt iets aan te doen. Maar beter laat dan nooit, een combinatie van wandelen, krachtsport (met gewichten) en yoga of tai chi voor de soepelheid, heeft beslist een positief effect.

 

Wat beter niet?

Wees voorzichtig met hormoonpreparaten bij osteoporose. Er lijkt een verband te zijn met borstkanker en wanneer je met de hormoonpreparaten stopt, heb je juist een vergrote kans op botbreuken. Verder belemmert sommige voeding de opname van calcium. Denk hierbij aan ongefermenteerde sojaproducten zoals sojamelk of –yoghurt en tofoe, koffie, frisdrank, alcohol, tabak en witmeelproducten. Wees zuinig met vlees, twee keer per week is echt voldoende. Beperk verder groenten met veel oxaalzuur zoals snijbiet, biet, spinazie en rabarber, evenals koolzuurhoudende dranken en fluoride in tandpasta. Wees tenslotte zuinig met tafelzout, ook goed voor je bloeddruk.

  

Melk de witte sloper?

Hoe zit het met melk en osteoporose? Hierboven schreef ik dat een gefermenteerd melkproduct als yoghurt of kefir een goede eiwitbron is bij osteoporose, evenals rauwe biologische melk. Hier gaat over gewone melk uit de supermarkt. Calcium uit deze melk (calciumcarbonaat) is slecht opneembaar door het lichaam. Het drinken ervan verlaagt de zuurgraad (pH waarde) van het bloed. Om te voorkomen dat deze zuurgraad teveel daalt, wordt het zuur geneutraliseerd door calcium uit de botten te halen. Verder wordt calcium goed in de botten opgenomen bij de juiste verhouding van calcium en magnesium in het bloed: 2 : 1. In zuivel is deze verhouding 4 : 1. Hierdoor wordt magnesium aan de botten onttrokken bij het drinken van melk, wat de botten zwakker maakt. Veel vrouwen hebben sowieso al een tekort aan magnesium en melk drinken verergert dit tekort. Let bij spierkrampen in je kuiten of voeten op een magnesiumtekort.

 

Even een zijpaadje over melk. Melk de witte sloper is de titel van een recent vertaald boek, die niets te raden over laat. Melk wordt in het boek niet alleen in verband gebracht met osteoporose, maar ook met huidproblemen, astma, bronchitis, obesitas, migraine, suikerziekte, voorhoofdsholteontsteking, artritis, de ziekte van Crohn  en allergieën. Als een van de oorzaken wordt de huidige kwaliteit van melk uit de supermarkt genoemd. Koeien grazen niet meer in het weiland, maar worden (bij)gevoerd met maïs, soja, vermalen botten, slachtafval, etc. Daarnaast  worden  koeien steeds vaker behandeld met allerlei hormonen,  die ook in de melk terecht komen. Redenen genoeg om voorzichtig te zijn met melk.

Een groot deel van de mensen wordt overigens ziek van het drinken van melk, ze zijn lactose-intolerant en kunnen de melksuikers niet goed verteren. Dat geldt voor 90% van de Aziaten, 70% van de Afrikanen en 50% van de Zuid-Amerikanen. Van blanke mensen kan 15% niet tegen het drinken van melk, toch nog best veel. Ook steeds meer (blanke) baby’s hebben een koemelkallergie. Ze groeien er vaak overheen als ze een jaar of vijf zijn, maar tot die tijd kunnen ze last hebben van darmkrampen, veel huilen, diarree of verstopping, bloedverlies bij de ontlasting, slecht drinken of luchtwegklachten. Vaak begint de allergie met eczeem in het gezicht, vooral op de wangen. Stoppen met melk kan dan snel verlichting van de klachten geven.

 


Boerenkool, die echte Hollandse wintergroente, gebombardeerd tot superfood. En inderdaad, het is een van de meest gezonde groentes die er is. Er zitten ontzettend veel vitamines in boerenkool. De groente zit bomvol vitamine K, A en C. Naast vitamine E bevat boerenkool ook de vitamines B 1, 2, 3, 6 en 11 (foliumzuur). Verder ook de mineralen mangaan, koper en calcium, en kalium, ijzer, magnesium en fosfor. Tenslotte vezels en proteïne.

Aan boerenkool wordt een kankerwerende werken toegeschreven. Boerenkool bevat antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen, glucosinolaten en omega 3 en omega 6 vetzuren. Glucosinaten worden in het lichaam omgezet in stoffen die kankercellen bestrijden en ze hebben een detoxfunctie. Maar vooral van de omega 3 en omega 6 vetzuren schijnt een kankerwerende werking uit te gaan.

Boerenkool kun je rauw eten (sap), kort geblancheerd of vijf minuten gestoomd. En natuurlijk als stamppot! [1]

 

Recepten

 

Boerenkoolchips

In New York kun je het overal eten: boerenkool of kale chips. Makkelijk te maken en een supergezonde snack! Nodig:

Boerenkool – in stukjes van de stengel gescheurd

Scheutje olijfolie, klein scheutje sojasaus en geroosterde sesamzaadjes

Of:

Scheutje olijfolie en Italiaanse kruiden

 

Verwarm de oven voor op 190° en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maak een mengsel van de olie en overige ingrediënten. Meng door de boerenkool  en verspreid deze over de bakplaat. Bak maximaal 10 minuten in de oven.

 

Boerenkoolsap uit de slowjuicer

Rauwe boerenkool is scherp van smaak, dus experimenteer met hoeveelheden. Mix bijvoorbeeld:

 • 3 – 4 boerenkoolbladeren, 1/4 citroen met schil, 2 wortels, schijfje gember en 1 appel

 • 3 – 4 boerenkoolbladeren, 2 appels, 1/2 venkel, 1/4 citroen met schil

 • 3 – 4 boerenkoolbladeren, 2 stengels bleekselderij, 1 groene appel, schijfje gember, 1/2 komkommer

 

Boerenkoolsoep

3 el olijfolie

1 grote ui

2 tenen knoflook

500 g kruimige aardappelen, in blokjes

300 g boerenkool (of cavolo nero), in stukjes

1½ liter bouillon (tablet)

Parmezaanse kaas of chorizoworst

 

Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui en knoflook zachtjes bruin. Gebruik je chorizo, bak die dan eerst, haal uit de pan en zet apart. Bak vervolgens ui en knoflook in dezelfde olie.

Meng de aardappelblokjes en boerenkool door de ui en knoflook en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en kook de soep in 10 – 15 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer met geraspte kaas of de chorizo.

Lekker met geroosterd zuurdesembrood met (knoflook)boter.

 

Stamppot boerenkool voor 4 personen

600 gram boerenkool, 1 kilo aardappels, klontje boter, 1 eetlepel azijn

Naar keuze gebakken shiitake met ui en knoflook of rookworst en mosterd

 

Snij de aardappels in blokjes en scheur de boerenkool in stukjes van de stengel. Of gebruik kant-enklare boerenkool.

Doe de boerenkool in een grote pan en leg de aardappels erop. Voeg een flinke laag water toe en een theelepel zout, breng aan de kook en laat  de boerenkool in ongeveer 10 minuten slinken.
Bak in een tweede pan de ui en knoflook en voeg de shiitake toe. Of leg de rookworst op de aardappels om nog ca. 10 minuten door te warmen.

Giet de boerenkool en de aardappels af (vang het kookvocht op)  en stamp fijn. Voeg de boter en de azijn toe en roer goed door. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe om het smeuïg te maken.

Serveer met shitake of rookworst met wat mosterd.[1] Bron: De 45 meest geneeskrachtige groenten, Thomas Dijkman

 


De mens is een lichtwezen. Dat is geen zweverige uitspraak, maar is inmiddels aangetoond door de wetenschap. Alle cellen in je lichaam bevatten lichtdeeltjes, deeltjes die trillen van energie en informatie. Dat zijn biofotonen oftewel  levenslicht. Dit licht in je cellen resoneert en de mate van resonantie in lichaam en geest vertelt hoe het er met je gezondheid en vitaliteit voorstaat.

 

Ritmisch

Anodea Judith schrijft in haar mooie Handboek Chakrapsychologie: ‘Alle leven is ritmisch. Van het opkomen en ondergaan van de zon tot het uitzetten en inzakken van onze ademhaling, van het kloppen van ons hart tot de oneindige trillingen van atomaire deeltjes in onze cellen zijn we één grote verzameling of veld van trillingen, die wonderbaarlijk met elkaar resoneren als één enkel systeem. Sterker nog, ons vermogen om als een ongedeeld geheel te functioneren hangt af van de coherente resonantie van de ontelbare subtiele vibraties in ons.’

 

Vitaliteit

Vitaliteit en gezondheid hangen samen met het vermogen van je lichaam om lichtdeeltjes aan te trekken, op te slaan in je cellen en te geleiden. Hoe groter de opslag van dit levenslicht in je cellen, hoe groter je weerstand en je zelfgenezend vermogen. In een gezond persoon hangen biofotonen op een coherente, geordende manier met elkaar samen. Coherentie is dan ook graadmeter voor gezondheid.

Slapen brengt je in harmonie met je eigen resonantieveld. Je hartslag, ademhaling, en hersengolven gaan tijdens je slaap met elkaar meetrillen (sympathisch trillen). Daarom wil het lichaam bij ziekte ook slapen, dat helpt de natuurlijke resonantie van het lichaam te herstellen en maakt het veld weer coherent.

 

Verstoring

Licht in de cellen is gevoelig voor allerlei verstoringen. Fysieke zaken zoals slecht voedsel, gebrek aan zuurstof of onvoldoende water hebben hun invloed op de biofotonen. Ook gedrag en emoties, zoals negatieve ervaringen en opgeloste conflicten, kunnen zich in het coherentieveld vastzetten en kunnen zich later in het fysieke lichaam manifesteren. Hierdoor kan incoherent, chaotisch licht ontstaan. Ongezonde mensen stralen veel licht uit, ze kunnen het licht moeilijk bij zich houden.

 

Zelfgenezend vermogen

Wat kun je doen om het zelfgenezend vermogen te stimuleren? Daarvoor moet je gezonde, coherentie trillingen versterken en ziekmakende, incoherente trillingen corrigeren, verzwakken of uitdoven. Hoe?

 • Zonlicht en daglicht geven lichtenergie, dus zorg ervoor dat je huid en ogen licht kunnen opnemen. Uiteraard niet rechtstreeks in de zon kijken, maar zorg ervoor dat je buiten bent als de zon schijnt, en draag dan geen (zonne)bril of lenzen.

 • Eet levend voedsel: verse groente en fruit, liefst biologisch of nog beter biodynamisch, dat niet verhit is boven de 40 graden.

 • Versgeperst groentesap uit de slowjuicer is uitstekend.

 • Chlorella en spirulina bevatten een hoge dosis biofotonen.

 • Verminder stress door meditatie of ontspanningsoefeningen.

 • Drink veel water.

 

Behandeling

Wanneer je gezondheidsklachten hebt, kun je kiezen voor biofotonen coherentie therapie. Dat is een genezingsmethode waarmee verstoringen in het biofotonenveld worden opgeheven, het zelfgenezend vermogen gestimuleerd wordt en het lichaam zichzelf kan genezen. Biofotonen coherentie therapie werkt via de meridianen. De methode werkt voor een breed scala aan ziektes, die veroorzaakt zijn door blokkades.

Verstoringen in het biofotonenveld zijn voor iedereen verschillend. Vandaar dat het herstelproces er ook voor iedereen anders uitziet. De meridianen, die ook bij acupunctuur gebruikt worden, hebben uiteinden aan de handen en voeten. Op die punten worden de lichtfrequenties van het lichaam gemeten met een apparaat, de Chiren. Mogelijke oorzaken van klachten worden tijdens dit ‘meten’ in kaart gebracht. Vervolgens worden met hetzelfde apparaat, via glazen staven in de handen en de voeten op voetplaten, zieke lichaamscellen van een gezonde en helende lichtfrequentie voorzien. Het energieveld wordt weer coherent en daardoor verdwijnen de oorzaak en de symptomen van de ziekte.


Veel mensen lijden aan stress gerelateerde klachten. Stress is een bedreiging van je gezondheid en ondermijnt je regeneratievermogen. Wat doet stress eigenlijk met je lichaam? En wat kun je zelf tegen stress doen?

 

Stress ontstaat als een situatie of prikkel (de stressor) een reactie geeft op fysiek, psychisch of chemisch niveau in je lichaam. Stress maakt dat je zintuigen beter werken en je reactievermogen toeneemt. De problemen ontstaan bij een teveel aan stress en daar niet goed genoeg van kunnen herstellen. De gevoeligheid voor stress ligt voor iedereen anders en is ook afhankelijk van hoe je je voelt. Zit je lekker in je vel, ben je uitgerust en heb je net gegeten, dan kun je meer hebben dan wanneer je verkouden of moe bent.

 

Stressbestendig

Hans Seyle deed in de vijftiger jaren al onderzoek naar stress. Hij ontdekte drie fasen van stress, de alarmfase (de stressor), de weerstandsfase waarin je lichaam reageert, en de uitputtingsfase. Die uitputtingsfase ontstaat als de weerstandsfase te lang duurt. Vergelijk het met een auto met een motor die maar blijft lopen, op een geven moment is de benzine op en loopt de motor vast.

Per fase kun je leren hoe te reageren op stress. Bij de eerste twee fasen gaat het over hoe je een bepaalde situatie beoordeelt en erop reageert. Ben je snel van slag of kun je even afstand nemen? Wordt je snel emotioneel? Hoe je in staat bent met de situatie om te gaan, is van invloed op de effecten ervan op je lichaam. Ben je in de uitputtingsfase beland dan zijn twee dingen belangrijk. Wees je er zeer bewust van wanneer je moet stoppen, bijvoorbeeld als het druk is op je werk. Daarnaast kun je je richten op het herstel van je lichaam door rust, meditatie en ontspanningsoefeningen. Dat helpt bij het leren ontspannen en problemen loslaten.

 

De drie v’s

Vluchten, vechten of verstarren, het zijn de reacties op een situatie waarin je in levensgevaar bent. Dat is een situatie waar je hopelijk niet zo vaak in verzeild raakt, maar waarschijnlijk ken je wel de situaties die (een beetje) stress veroorzaken. Stress kan ontstaan door deadlines, conflicten, een scheiding, spannende films op tv, door ziekte en pijn. Slaaptekort en slaapgebrek bevorderen stress.

Stress is vaak een optelsom van veel kleine en middelmatige stressmomenten en gejaagdheid. De stress bouwt zich op en je neemt onvoldoende tijd om te ontspannen en te herstellen. Je krijgt symptomen als een opgejaagd gevoel, zweethanden, gespannen spieren, een hoge en snelle ademhaling of droge mond tot aan hartkloppingen en duizelingen toe.  

Adrenaline en cortisol
Langdurige stress ondermijnt je lichaam, je vermogen tot zelfgenezing en je spijsvertering worden aangetast. Hoe vaker stress niet wordt opgelost of verwerkt, hoe meer de spanning zich opbouwt in je lichaam.
In tijden van stress maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Deze stresshormonen breken de voorraad eiwitten in je lever en spieren af en zetten deze om in energie. Die energie is nodig om je stress de baas te worden. Stress tast je spieren aan en je nagels en haren. Door een teveel aan cortisol krijg je buikvet. Cortisol gaat verder ten koste van serotonine, zodat je humeurig en somber kunt worden, zorgt ervoor dat je slechter slaapt en versnelt het verouderingsproces. Dat wil je toch niet?

Bijnieruitputting
Vrouwen in de overgang zijn extra kwetsbaar voor stress. Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren, die tijdens de overgang ook extra oestrogeen en progesteron moeten gaan produceren. Een orgaan dat te intensief belast wordt kan uitgeput raken. Uitgeputte bijnieren maken nauwelijks nog cortisol aan, waardoor je je moe of uitgeput kunt voelen, zelfs als je goed geslapen hebt. Daarnaast kun je last krijgen van een voedselallergie, slaapproblemen, een laag libido of depressieve buien. Deze symptomen lijken op die van een trage schildklier, maar de medicijnen hiervoor werken uiteraard niet!
Een goed boek over uitgeputte bijnieren is Bijnieruitputting van James Wilson.

Wat helpt?
Het lijkt een open deur, maar zorg goed voor jezelf. Werk niet te hard, zorg voor pauzes en voldoende ontspanning en voor veel slaap – minstens acht uur per nacht. Als het kan, houd ’s middags een korte siësta. Wandel in de natuur, dat ontspant en alle rustige vormen van bewegen zijn sowieso goed tegen stress. Denk aan Chi Kung, Tai Chi, Healing Tao. Ook zwemmen een (hard)lopen zijn goed. Geeuwen en zuchten helpt ook, ze brengen een diepe ontspanning teweeg.
Voeding is belangrijk, zorg voor makkelijk verteerbare en verwarmende voeding en gezonde vetten. Gebruik wat zeezout voor het natrium. Gebruik liever geen koffie of alcohol. Laat controleren of je voedingstekorten hebt en kies voor goede supplementen.


Pastinaak is een witte wortel met een zoetige smaak. Hoe kouder de winter, hoe zoeter hij wordt. Pastinaak wordt tot de vergeten groentes gerekend, alhoewel je hem steeds vaker tegenkomt. In de biologische winkel is hij in ieder geval te koop!

Pastinaak is een lekkere groente en heel gezond. De groente bevat foliumzuur, goed bij osteoporose, hartziekten en dementie. Door de vezels piekt de bloedsuikerspiegel minder en de kalium erin is goed voor je hart. Pastinaak stimuleert de nieren, werkt diuretisch en is daarom goed bij reuma. Vanwege de zoete smaak is het een goede suikervervanger, bijvoorbeeld voor mensen met obesitas. De antioxidanten bestrijden vrije radicalen in je lichaam. Verder bevat pastinaak vitamine C, K en een aantal B votamines, waaronder B11 (foliumzuur). Daarnaast bevat de groentebelangrijke mineralen zoals mangaan, koper, fosfor, ijzer en magnesium.[1]

 

Recepten

Pastinaken kun je koken, bakken en gratineren. Je kunt ze beter niet rauw eten.

 

Pastinaak soep

Ingrediënten

 • 500 gram pastinaak
 • 1 ui
 • teentje knoflook
 • 750 ml bouillon
 • scheutje (plantaardige) room
 • rozemarijn
 • peper en zout
 • 100 gr boter

  garnering: gehakte amandelen en verse salie

 

Bereiden
Pel en snipper de ui en de knoflook en fruit ze met wat olijfolie in een soeppan. Bak de

de rozemarijn even mee.

Als je wilt kun je de pastinaak schillen, maar bij biologische exemplaren dat hoeft niet. Snijd de pastinaak in stukken van ongeveer 3 cm. en bak ze kort mee.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep zo’n 15 minuten koken, totdat de pastinaak gaar is.

Pureer de soep glad met een staafmixer en voeg een scheutje room toe voor wat extra smaak. Breng op smaak met peper en zout.

Voor de garnering hak en rooster je de amandelen kort in een droge koekenpan.

Serveer de soep met de amandelen en de salie.

 

Pastinaak uit de oven

Voor vier personen

 

Ingrediënten

 • 500 gram pastinaak

 • olijfolie

 • zout en peper

  eventueel: dressing van honing en mosterd

Door pastinaak als een soort friet in de oven te bakken komt de zoete smaak goed tot zijn recht. Je kunt de pastinaak hiervoor ook mengen met (zoete) aardappel en winterwortel.

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200°. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Was de pastinaak (en andere groenten) en snijd in stukken van gelijke grootte en dikte, vergelijkbaar met friet. Hussel er olijfolie door en bestrooi met peper en zout.

Verdeel de groente op het bakblik en bak ca. 40 minuten in de oven.

Je kunt de pastinaak serveren met mayonaise. Je kunt ook olijfolie, honing en mosterd tot een dressing roeren en na 30 minuten de pastinaak ermee bestrijken. Nog 10 minuutjes in de oven, tot ze krokant zijn.

 

Pastinaak puree

Van pastinaak kun je, net als van aardappel, een puree maken. De basis is drie pastinaken, twee aardappels, room en/of boter en zout & peper.

 

Snijd pastinaak en aardappels in kleine blikjes (je kunt ze schillen) en kook in wat water in ca. 10 minuten gaar. Pureer en voeg de overige ingrediënten toe.

 

Je kunt ook een winterwortel toevoegen, dan krijgt de puree een mooi kleurtje. Verder kun je allerlei kruiden en geraspte kaas gebruiken voor extra smaak.[1] Bron: De 45 meest geneeskrachtige groenten, Thomas Dijkman


We eten in Nederland gemiddeld 100 kilo suiker per jaar, een ongelooflijke hoeveelheid. Alhoewel. Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, 2014) mag een volwassen persoon gemiddeld per dag 25 tot 30 gram suiker eten. Dat is ruim 10 kilo per jaar, is dat niet erg? Volgens de WHO wel, omdat er nog zoveel verborgen suikers bijkomen. Suiker zit niet alleen in snoep, koek en frisdrank, maar ook in soep, ketchup of ham, en in bijna alle geraffineerde producten. Waarom is ook 30 gram per dag al slecht voor je?

 

Insuline

Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel die door het hormoon insuline weer verlaagd moet worden. Insuline wordt gemaakt in de pancreas, (alvleesklier) die door al die suiker behoorlijk overbelast kan raken. Door de verhoogde productie van insuline raken ook andere hormonen uit balans. Wanneer je insulineproductie in de war raakt, kunnen je lichaamscellen immuun worden voor insuline. Dat kan leiden tot verschillende ziektes, zoals diabetes type II, overgewicht en hart- en vaatziekten. Mogelijk hebben mensen met een verhoogde insulinespiegel ook meer kans hebben op verschillende vormen van kanker, waaronder borst- en darmkanker.

Een teveel aan insuline zorgt er bovendien voor dat er vet wordt opgeslagen in je lichaam, vooral rond je middel. Ook zorgt insuline voor vervroegde veroudering.

 

Klachten       

Om suiker af te kunnen breken verbruikt je lichaam vezels, vitaminen en mineralen. Een teveel suiker beroofd je lichaam daarmee van belangrijke vitaminen en mineralen. Bovendien verstoort suiker de mineraalbalans in je lichaam en maakt de opname van calcium en magnesium moeilijker. Mineralen die belangrijk zijn voor je botten. Of zoals iemand zo beeldend schreef: als je veel suiker eet, plas je op den duur je skelet uit.

Daarnaast is suiker gerelateerd aan een groot aantal klachten zoals trillerigheid, een gejaagd gevoel, hoofdpijn (ook migraine), eczeem, acné, astma, oververmoeidheid, stress, slapeloosheid, darmproblemen en allergieën.

 

Verslaving

Suiker is net zo verslavend als alcohol en nicotine. Suiker activeert het beloningssysteem in de hersenen. Je brein wordt afhankelijk van de dopamine die vrij komt als je suiker eet. Dopamine zorgt voor een gelukkig gevoel en zodra dat gevoel wegzakt, verlang je weer naar suiker. Je kunt er van blijven eten … Als je stopt met suiker kun je ook echt ontwenningsverschijnselen krijgen.

 

Wat is suiker?

Suikers zijn koolhydraten en komen voor als fructose (fruit), glucose, galactose, sucrose (tafelsuiker), lactose, maltose en zetmeel. Koolhydraten zijn nodig voor de energieopslag, ze spelen een rol bij de stofwisseling en maken deel uit van ons DNA. De zogeheten langzame koolhydraten zorgen voor een langzame vertering waardoor er geen schommelingen in je bloedsuikerspiegel ontstaan. De vezels zorgen voor een voldaan gevoel. Voorbeelden zijn volkorengranen, peulvruchten, noten, groenten en fruit. Snelle of geraffineerde koolhydraten zitten in koekjes en snoep en bevatten geen voedingsstoffen. Ze leveren lege energie en zorgen voor insuline-pieken.

 

Alternatieven

Synthetische of kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sorbitol, xylitol, sacharine en cyclamaat zijn geen alternatief voor suiker. Het zijn chemische, onnatuurlijke en qua calorieën lege stoffen die je verslaving in stand houden. Niet doen dus. De meeste natuurlijke zoetmiddelen zoals honing, agave- en ahornstroop, kokosbloemsuiker of palmsuiker bevatten vaak wel wat mineralen, maar in kleine hoeveelheden. Helaas, ook natuurlijke suikers zijn suikers die je bloedsuikerspiegel beïnvloeden en je systeem belasten. Groene stevia, Yakonsiroop en Lucuma, allen verkrijgbaar bij de biologische winkel, zijn nog de minst slechte alternatieven.

Moraal van het verhaal is dat je toegevoegde suikers en zoetstoffen zoveel mogelijk moet vermijden. Het goede nieuws is wel dat na een tijdje zonder suiker je smaak verandert. Je proeft hoe onnatuurlijk zoet koekjes en snoep zijn en je behoefte aan zoet neemt echt af.

 


Je leest de laatste tijd veel over gluten. Sommige mensen vinden al die aandacht onzin, anderen onderbouwen waarom je niet alleen allergisch voor gluten kunt zijn, maar ook een lichtere vorm van glutenintolerantie kunt hebben. Een intolerantie is moeilijk met medisch onderzoek vast te stellen, maar kan leiden tot een scala aan klachten.

 

Klachten

Darmklachten komen het meeste voor bij glutenintolerantie. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van buikpijn, een opgeblazen gevoel of obstipatie afgewisseld met diarree. Ook kun je last krijgen van huiduitslag, depressieve klachten, schildklierproblemen, gewrichtsklachten of spierpijn. Tenslotte kunnen klachten een relatie hebben met je zenuwstelsel, zoals ADHD, autisme en Parkinson.

 

Wat zijn gluten?

Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten gevormd uit gliadine en glutenine. Vooral gluten in tarwe roept een heftige reactie op, maar ook rogge, spelt, gerst en kamut bevatten gluten. Haver bevat het eiwit avenine, dat is veel minder agressief dan gliadine.

Wat gebeurt er als iemand een glutenallergie of –intolerantie heeft? De gliadine veroorzaakt reactie van ons immuunsysteem tegen gluten, waardoor de darmen en het darmslijmvlies beschadigen. Hierdoor ontstaan ontstekingen en beschadigingen van de darmwand.

 

Tekort aan voedingsstoffen

Wanneer je darmen beschadigd raken, kunnen voedingstoffen niet goed worden opgenomen. Daardoor kun je een tekort aan voedingsstoffen krijgen. Door de ontstekingen kunnen er ook kleine gaatjes in de darmwand ontstaan. Daardoor kunnen afvalstoffen in je bloed terecht komen en overal in je lichaam ontstekingen veroorzaken. Deze zogeheten lekkende darm (leaky gut) kan een scala aan ziektes en onduidelijke klachten veroorzaken.

 

Testen?

Je kunt laten testen of je een glutenallergie hebt. Het testen van een overgevoeligheid is echter heel lastig. Het makkelijkste kun je de granen met gluten een tijdje uit je voeding schrappen. Na een week of twee zou je een verbetering moeten merken en na een langere periode kunnen ook vage klachten verdwijnen.

Hoe het komt dat je er al zo snel iets van merkt? De cellen in je lichaam vernieuwen zich voortdurend en de cellen in je darmen vernieuwen zich in ongeveer vijf dagen. Ook een lekkende darm kan in vijf dagen worden gedicht. Afhankelijk van de ernst van je klachten kun je voor herstel uitgaan van een paar maanden tot een heel jaar.

 

Waar zitten gluten in?

Gluten zitten in de vijf granen die hierboven al genoemd staan: tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Daarnaast wordt vooral tarwe in heel veel voedingsmiddelen gebruikt. Niet alleen in brood, pasta en koekjes, maar ook in soep, ketchup, sojasaus, snoep, bier. Lees de etiketten en kijk of een van bovengenoemde granen erin zit. Vooral tarwe, een zeer goedkope grondstof die veel wordt gebruikt, zul je veel tegenkomen. 

 

Moeilijk te verteren

Gluten is voor iedereen een moeilijk te verteren eiwit. We beschikken niet over de juiste enzymen om gluten af te breken tot moleculen die wel verteerbaar zijn. Hierdoor blijven de lange eiwitketens in de darm hangen, verstoren de darmflora en beschadigen de darmwand. Gluten is een soort lijm die allerlei soorten deeg elastisch maakt en zorgt ervoor dat producten rijzen in de oven. Vanwege deze eigenschap is met name tarwe genetisch gemodificeerd om de hoeveelheid gluten te vergroten. Waarschijnlijk is dat de oorzaak dat die lastig te verteren gluten bij steeds meer mensen problemen veroorzaken.

 

Wat eet je dan wel?

Er zijn veel granen en zaden die je wel kunt eten. Alle soorten rijst (basmati, zilvervlies, rode en wilde of zwarte rijst), gierst, boekweit, amarant en quinoa. Lekker in salades en bij stoof- en wokschotels. Van het meel kun je pannenkoekjes bakken. Brood is lastig, al circuleren en op internet steeds meer recepten van goed en lekker glutenvrij brood – voor als je echt niet zonder kunt. Bij de natuurwinkel zijn ook allerlei crackers te koop, als je toch iets zoekt voor onder je beleg :) Kastanjecrackers zijn bijvoorbeeld een echte aanrader, zowel met hartig als met zoet beleg. Sowieso zijn er steeds meer kookboeken met heerlijke recepten, kijk voor inspiratie ook in de paleo-hoek.

 

Bronnen

De darm denkt mee van Klaus Dietrich Runow

Broodbuik van William Davis

Het glutengevaar van David Perlmutter


Recent Blog Commentaren

 • Ellmymn Ellmymn 13.01.2020 06:56

  Ga de zon in!

  Muscle Propecia Finasteride Buy Buspar buy generic cialis online Avodart In Singapore Kamagra 100mg Saint ...

  Lees meer ...

 • Stan Stan 09.11.2019 18:53

  Eieren een superfood?

  Hi. Do you allow guest posts on eekewervers.nl ? Take a look at my webpage: esports ...

  Lees meer ...

 • Ellmymn Ellmymn 27.10.2019 18:23

  Ga de zon in!

  Amoxicillin And Cat Eye Amoxil Dosing Chart Order Propecia Online From Canada generic cialis from ...

  Lees meer ...

 • Maxine Maxine 30.09.2019 16:41

  Eieren een superfood?

  Hi. I have checked your eekewervers.nl and i see you've got some duplicate content so probably it is ...

  Lees meer ...

 • omoxucubeljo omoxucubeljo 20.06.2019 23:12

  Het gluten gevaar?

  http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxil zmu.ajpn.eekewe rvers.nl.psx.rl ...

  Lees meer ...